Lastig, die decembermaand… Overal waar je komt word je geconfronteerd met eten: pepernoten, kerstkransjes, banketstaaf, warme chocolademelk, chocoladeletters, oliebollen, glühwein… Vraag jij je ook af hoe je ervoor kunt zorgen dat je met al deze verleidingen niet met vier kilo extra het nieuwe jaar in gaat? Lees hieronder mijn tips!
Om te beginnen heeft december maar vier feestdagen, en dus zevenentwintig normale dagen. Probeer op alle andere dagen zo normaal mogelijk te eten. Op de bijzondere dagen, dus Sinterklaas, de kerstdagen en oudjaarsdag, kun je het beste proberen zo lang mogelijk volgens je normale patroon te eten. Zorg dus voor en gezond en voedzaam ontbijt, een goede lunch en gezonde tussendoortjes. Als je dan bij het diner misschien iets meer calorieën binnenkrijgt dan normaal, is dat niet zo’n probleem, je houdt de schade dan beperkt.
Als je uit eten gaat met de feestdagen, kun je, net als wanneer je op andere dagen uit eten gaat, er prima voor zorgen dat je niet de calorieën voor drie dagen met één maaltijd naar binnen werkt. Dit kun je doen door in elk geval niet met teveel trek richting het restaurant te gaan. Zorg ervoor dat je alle maaltijden en tussendoortjes hebt gehad, en neem als je pas laat aan tafel gaat ’s middags eventueel een extra tussendoortje. Vervolgens is het het beste om alleen een hoofdgerecht te bestellen, en als je een voorgerecht neemt, kies dan voor een heldere soep of eet een broodje mee van één van je tafelgenoten. Voor het hoofdgerecht is mager vlees zoals rund of kip een goede optie, en in principe kun je alle vissoorten kiezen. Vegetarisch kan ook een goede keuze zijn, maar kijk wel even goed op de menukaart: in vegetarische gerechten wordt vaak kaas gebruikt, of noten, en dit is dan weer erg calorierijk. Als je een salade bestelt als hoofdgerecht, vraag dan of de dressing apart kan worden geserveerd, dan kun je zelf bepalen of en hoeveel je er van neemt. Dit geldt ook voor een saus bij je vlees of vis.
Salades klinken als een gezonde keuze, maar kunnen ook erg calorierijk zijn! Kijk daarom altijd goed naar de ingrediënten. Van de bijgerechten kun je de groenten en rauwkost in principe gewoon nemen, en van aardappeltjes of patat bij voorkeur niet teveel.
Pas ook op met sauzen. Witte sauzen bevatten veel vet, en in rode sauzen zit soms erg veel suiker. Het spreekt voor zich dat je het toetje het beste kunt overslaan, en in plaats daarvan beter kunt kiezen voor thee of koffie. Wat betreft het drinken, is water met of zonder prik natuurlijk de beste keuze. Als je toch graag alcohol drinkt als je uit eten bent, beperk dit dan tot één glas.
Als je zelf het genoegen hebt om één van de feestdagen te organiseren, zorg dan dat er ook gezonde hapjes zijn. Vul je hapjesschalen met rauwkost, zoals wortel, komkommer, paprika, radijs en tomaat, of maak bijvoorbeeld rolletjes met augurk en kipfilet (in plaats van de calorierijke variant met boterhamworst) of gevulde eitjes met kwark in plaats van mayonaise.
Tenslotte kun je er natuurlijk ook voor kiezen om in de decembermaand je verbranding omhoog te brengen, door meer te gaan sporten of met kerst een lange wandeling te maken in plaats van de hele dag binnen te zitten. Uiteraard betekent dit dan weer niet dat je vervolgens meer kunt gaan eten.
Als je deze eenvoudige tips probeert toe te passen tijdens de decembermaand, scheelt dat weer een goed voornemen voor 2018. Wat je er nu niet bij eet, hoef je straks in het nieuwe jaar niet met veel moeite er weer af te krijgen. Wanneer je op een verantwoorde manier gaat afvallen, dus zonder crashdieet, mag je ongeveer 500 tot 800 gram per week verliezen. Als je in de decembermaand 4 kilo aankomt, wat helemaal niet zo moeilijk is met al die verleidingen, ben je dus minimaal 5 tot 8 weken bezig om dit gewicht weer kwijt te raken. Zonde, toch?
Hele fijne feestdagen gewenst, en een gezond, sportief en slank 2018